Ini cara penyediaan sos untuk kway teow 'ala masakan org utara ..sebenarnya ia senang disediakan:
PENYEDIAAN PES ATAU KUAH:
PENYEDIAAN PES ATAU KUAH:
Bahan-Bahan:
1 Jug ( 2 liter) air panas (setelah mendidih) boleh juga guna air rebusan kulit dan kepala udang..kalau ada.
1 cawan (cup) gula pasir.
3 sudu besar perasa makanan (Aji No Moto).
250 ml (1 cup) Kicap cair (pilih yang berwarna cerah sedikit).
125 ml (1/2 cup) Kicap sos ikan cap Ikan.
250 ml (1 cup) Kicap sos ikan cap Sotong.
Gaulkan semua bahan-bahan tersebut dalam sebuah bekas sehingga gula larut. Pes anda telah sedia. Kemasinan pes anda bergantung kepada jenama kicap yang digunakan, maka anda perlu tentukan setiap kuantiti adunan dengan cita rasa anda sendiri. Anggaran kuantiti diberikan adalah sebagai panduan saja. Kicap cair yg digunakan mestilah jenis kicap org Cina yg disahkan halal oleh JAKIM yea..
nota: tidak perlu gunakan sos tiram kerana sos ikan dan Perasa makanan digunakan. Sekiranya anda ingin gunakan, tentukan pes anda jangan terlalu masin dan pekat.
No comments:
Post a Comment