Sunday, October 26, 2014

KAS-KAS VS MSG oleh Mamak Haji

KAS-KAS VS MSG:
Deria asas kita dalam lidah adalah lima (4+1) yang utama. Masakan yang dimasak tanpa lima deria asas ini tidak akan sedap. Seorang tukang masak yang bagus perlu pandai mengimbagi kelima-lima asas rasa, ia itu manis, masam, pahit, masin dan jangan lupa MSG?. Mamak tak mahu cerita pasal MSG ini bahaya atau tak bahaya dan cuma tiori-tiori yang mengatakan MSG ini membawa masalah kesihatan. Tak tahulah nilai kadar sebenar yang selamat dan perlu digunakan untuk tubuh badan manusia. Mee segera lama bertahan di negara kita penuh dengan MSG. Kalaulah apa yang gembar-gemburkan itu betul tentang keburukan pengambilan MSG ini, kenapa FDA di Amerika tidak haramkan kegunaan bahan ini?. Apakah deria lidah kita sudah dilatih dengan rasa perasa MSG ini pada setiap makanan?.
Kadang-kala Mamak fikirkan serbuk kas-kas yang digunakan untuk pekatkan lauk nasi kandar itu lebih bahaya dari MSG ini. Kerana kas-kas adalah biji dari pokok candu yang dihasilkan dadah Morphine. Dadah Morphine dihasilkan dari kelaran pada buah pokok candu yang hasilkan getah. Buah candu pula mengandungi biji kas-kas. Sekiranya ambil lauk nasi kandar berlebihan yang menggunakan serbuk kas-kas, kemungkinan ujian air kencing akan menunjukkan positif dadah. Awas. Di Dubai kalau dalam kocek anda ada kas-kas, anda boleh dipenjara. Arab saudi, Emirate Arab, Australia dan Singapura telah haramkan impot biji kas-kas ini. Apakah tidak haram minum "teh kas-Kas"...untuk kecergasan?.
Bahan-bahan yg mengandungi walau pun sedikit ketamin tetapi masih punyai kekuatan untuk ketagihan. Rokok juga boleh ketagihkan perokok kerana sistem badan telah dikuasai oleh Nikotina...Sekirannya nikotina tidak ada dlm tubuh..serba tak kena jadinya nanti..Daun ketum juga punyai ketamin berjumlah kecil..tetapi yg jual itu ditambah ubat batok yg mengandungi cordine sejenis dadah dari candu juga..Maka kawan-kawan mamak haji yg masih ketegaq mengatakan daun ketum bagus itu..fikir-fikirlah yea...

Status:
***MSG ialah bahan perasa makanan...kalau rasa dah cukup buat apa nak tambah rasa..tukang masak yg pandai..pandai mengimbangi rasa...
***tapi bila MSG dah dijadikan sebagai satu lagi tambahan rasa...makan kalau tak bubuh MSG org kata masakan Tawar
***Rasa MSG dikenali sebagai rasa umami, the fifth taste. Rasa umami juga ada secara asli dalam cendawan dan rumpai laut.
***Tak perlu msg cuma kena pandai pilih bahan untuk ganti. Boleh guna garam kasar, gunakan gula kabung , serbuk ikan bilis, stok rebusan air daging, bahan segar diantara benda yg boleh memberikan variasi yg berbeza pada deria rasa tanpa perlu letak msg...nenek moyang kita dulu sy rasa hidup tanpa msg..

No comments: