RESIPI ALU TAMA /KARI AYAM REBUNG BERSAMA KENTANG:
Resipi ini sangat terkenal di Negara Nepal. Masakan ini bagi pengemar kari yang lembut dan tidak pedas. "Alu" /aloo bermakna kentang dan "Tama" bererti Rebung. Yang istimewa resipi ini ialah tambah dengan "kacang pool"..dlm istilah bahasa english digelar "black eye pea". Boleh cuba untuk sedikit perbezaan resipi..dan katerer kilang yg ada pelangan pekerja Nepal..boleh mencuba.
Resipi ini sangat terkenal di Negara Nepal. Masakan ini bagi pengemar kari yang lembut dan tidak pedas. "Alu" /aloo bermakna kentang dan "Tama" bererti Rebung. Yang istimewa resipi ini ialah tambah dengan "kacang pool"..dlm istilah bahasa english digelar "black eye pea". Boleh cuba untuk sedikit perbezaan resipi..dan katerer kilang yg ada pelangan pekerja Nepal..boleh mencuba.
Bahan-Bahan Perlukan:
- 1 kg daging ayam di potong sederhana kecil.
- 1 cawan rebung dihiris.
- 2 cawan ubi kentang dikopek kulit, dipotong dadu 1/2 inchi.
- 1 cawan kacang pool. Direndam semalaman.
- 1/2 cawang bawang labu dihiris.
- 3 tangkai cili kering.
- 1 sudu besar pes halia bawang putih. (3 ulas bawang putih + 1 inchi halia dihiris).
- 1 kg daging ayam di potong sederhana kecil.
- 1 cawan rebung dihiris.
- 2 cawan ubi kentang dikopek kulit, dipotong dadu 1/2 inchi.
- 1 cawan kacang pool. Direndam semalaman.
- 1/2 cawang bawang labu dihiris.
- 3 tangkai cili kering.
- 1 sudu besar pes halia bawang putih. (3 ulas bawang putih + 1 inchi halia dihiris).
Bahan Rempah Kari:
- 1 sudu kecil jintan putih.
- 1 sudu kecil serbuk cili.
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar.
- 1 sudu kecil jintan putih.
- 1 sudu kecil serbuk cili.
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar.
Bahan Tambahan:
- 1 cawan stok ayam atau 1 kiub stok segera dengan air suam.
- 1/2 cawan yogurt atau susu cair tin.
- 1 cawan tomato di hiris kiub.
- 2 besar minyak.
- Garam dan gula secukup rasa.
- Hiasan diatas daun ketumbar.
- 1 cawan stok ayam atau 1 kiub stok segera dengan air suam.
- 1/2 cawan yogurt atau susu cair tin.
- 1 cawan tomato di hiris kiub.
- 2 besar minyak.
- Garam dan gula secukup rasa.
- Hiasan diatas daun ketumbar.
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan cili kering, biarkan sehingga menjadi kehitaman.
2. Masukkan pes halia bawang putih goreng sekejap. Masukkan pula bawang hirisan dan goreng sehingga layu dengan api dapur sederhana.
3. Masukkan semua rempah-rempah dan goreng dalam 30 saat atau sehingga naik bau dengan api dapur keadaan kecil.
4. Masukkan daging ayam, rebung, kentang dan kacang pool. Kacau sebati seketika. Biarkan daging ayam tergoreng sedikit dengan rempah.
5. Masukkan stok/air secawan dan kembali api dapur keaddan sederhana. Masak beberapa menit sehingga mendidih.Bila mendidih kecilkan api dapur dan bawa kepada keadaan mereneh/simmering dan tutup kuali dengan penutup selama 15-20 minit atau kentang, kacang dan ayam masak secukup. Tentukan kelikatan kuah yang diperlukan dengan tambah air sedikit. Masukkan tomato.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Hidang dengan daun ketumbar dihiris.Selamat mencuba.
1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan cili kering, biarkan sehingga menjadi kehitaman.
2. Masukkan pes halia bawang putih goreng sekejap. Masukkan pula bawang hirisan dan goreng sehingga layu dengan api dapur sederhana.
3. Masukkan semua rempah-rempah dan goreng dalam 30 saat atau sehingga naik bau dengan api dapur keadaan kecil.
4. Masukkan daging ayam, rebung, kentang dan kacang pool. Kacau sebati seketika. Biarkan daging ayam tergoreng sedikit dengan rempah.
5. Masukkan stok/air secawan dan kembali api dapur keaddan sederhana. Masak beberapa menit sehingga mendidih.Bila mendidih kecilkan api dapur dan bawa kepada keadaan mereneh/simmering dan tutup kuali dengan penutup selama 15-20 minit atau kentang, kacang dan ayam masak secukup. Tentukan kelikatan kuah yang diperlukan dengan tambah air sedikit. Masukkan tomato.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Hidang dengan daun ketumbar dihiris.Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment