Sambal Kelapa / Tengai Thuvayal / Coconut Chutney:
Bahan – Bahan:
- 1 cawan Kelapa parut,
- 3 sudu besar Kacang gram dal (kacang kuda dikupas) yg telah goreng kering- tidak kemestian).
- 2 atau 3 cili merah atau hijau (ini tentukan warna chutney anda).
- 1/2 sudu kecil biji jintan putih*.
- 1/4 sudu kecil jintan manis*.
- 1/4 sudu kecil biji sawi*.
- 1/4 sudu kecil kacang tosei / urad dal*.
- 1/2" Halia dicincang,
- 1-2 tangkai Cili kering. untuk menumis.
- 5- 6 helai daun kari.
- sedikit perahan jus air asam jawa.
- 1 cubit besar serbuk astoefida/ hing powder.
- 1 sudu besar minyak masak.
- garam secukup rasa.
- 1 cawan Kelapa parut,
- 3 sudu besar Kacang gram dal (kacang kuda dikupas) yg telah goreng kering- tidak kemestian).
- 2 atau 3 cili merah atau hijau (ini tentukan warna chutney anda).
- 1/2 sudu kecil biji jintan putih*.
- 1/4 sudu kecil jintan manis*.
- 1/4 sudu kecil biji sawi*.
- 1/4 sudu kecil kacang tosei / urad dal*.
- 1/2" Halia dicincang,
- 1-2 tangkai Cili kering. untuk menumis.
- 5- 6 helai daun kari.
- sedikit perahan jus air asam jawa.
- 1 cubit besar serbuk astoefida/ hing powder.
- 1 sudu besar minyak masak.
- garam secukup rasa.
Nota: Rempah yang bertanda (*) bermakna anda boleh terus gunakan 1 sudu kecil "halba campur" yang mengandungi semua bahan rempah ini.
Cara-cara membuatnya:
1. Kisar halus Kelapa parut, Kacang Dhal (yg telah goreng kering- tidak kemestian), Halia dicincang, cili merah hidup, dengan sedikit air asam. Masukkan dalam blender dan kisar. Kisar pekat sedikit yea..kalau giling ia menjadi paling sedap. Masukkan garam secukup. keluarkan dan asingkan ke dalam bekas.
1. Kisar halus Kelapa parut, Kacang Dhal (yg telah goreng kering- tidak kemestian), Halia dicincang, cili merah hidup, dengan sedikit air asam. Masukkan dalam blender dan kisar. Kisar pekat sedikit yea..kalau giling ia menjadi paling sedap. Masukkan garam secukup. keluarkan dan asingkan ke dalam bekas.
2. Tumis Darat (Tampering) – masukan sedikit minyak masak ke dalam kuali untuk menumis.
3. Bila minyak panas, masukkan biji sawi, cili kering, biji jintan putih (atau short-cut masukkan 1 sudu kecil halba campur), daun kari…apabila bau harum mula keluar matikan api dapur. Masukkan semua bahan ditumis bersama minyaknya ke dalam bekas yang tersimpan kisaran kelapa tadi. Kacau rata..dah pun dah sedia…sambal nyioq…kalau nak pedas dan berwarna hijau boleh lah masukkan cili hijau gantikan cili merah dlm kisaran. kepedasan terpulang. Selamat mencuba.
3. Bila minyak panas, masukkan biji sawi, cili kering, biji jintan putih (atau short-cut masukkan 1 sudu kecil halba campur), daun kari…apabila bau harum mula keluar matikan api dapur. Masukkan semua bahan ditumis bersama minyaknya ke dalam bekas yang tersimpan kisaran kelapa tadi. Kacau rata..dah pun dah sedia…sambal nyioq…kalau nak pedas dan berwarna hijau boleh lah masukkan cili hijau gantikan cili merah dlm kisaran. kepedasan terpulang. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment