Bahan-bahan
400 gram bihun – direndam dan tos

Bahan A untuk kuah (dikisar)
2 kilogram bawang besar } siap dikisar
1 kilogram bawang putih }
10 batang serai
10 tangkai cili kering
¼ kilogram udang kering
¼ kilogram ikan bilis

Bahan B
6 keping asam keping
1 liter air
2 sudu besar taucu
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMBUAT KUAH :
  • Tumis bahan sehingga naik minyak.
  • Kemudian campurkan Bahan B dan biarkan sehingga mendidih. Ketepikan.
  • Untuk menyediakan mi siam terlebih dahulu tumis bawang besar sehingga naik bau.
  • Ambil sesenduk rempah kuah Siam di atas dan digoreng bersama bihun (boleh ditambah taucu jika mahu).
  • Bihun yang sudah digoreng diletak dalam mangkuk dan dicampurkan bersama kuah mi Siam tadi seperti sup.
  • Hias dengan tauge, daun bawang, bawang goreng dan daun sup.