Resipi Ayam Tandoori Goreng
By:Resepi Masakan Moden
• bahan kisar 1:
• 1 biji bawang besar/3 biji bawang kecil
• 3 biji bawang putih
• 2 biji limau nipis – ambil jus
• 1 sk garam
• 1 sk serbuk kunyit
• 2 sk serbuk cili
• 150g natural yogurt
• 1/2 sk pewarna merah-kite tak guna
• sedikit gula
• bahan kisar 2:
• 3 biji cili kering
• 11/2 sk biji sawi-kite tak guna
• 1 sk halba
• 3 sk biji ketumbar – goreng tanpa minyak utk kasi naik bau
• 11/2 sk jintan putih – goreng tanpa minyak utk kasi naik bau
• bahan lain untuk goreng
• 5 sb tepung goreng ayam-kite guna tepung tempura ready made
• 2 sb tepung beras pulut
1. Gaul semua bahan kisar 1, 2 dan bahan lain untuk goreng dan perap selama1 jam.
2. Goreng dalam minyak panas sehingga garing.
3. Toskan minyak dan siap untuk dihidang.
4. p.s Jika guna paste ready made tandoori, boleh skip penyediaan bahan kisar 1 dan 2 dan terus perap dengan paste ready made tersebut dan bahan lain untuk goreng.
Resipi Sambal Ikan Bilis Kering
• 3 genggam ikan bilis digoreng dan ditoskan minyak
• 20 biji cili kering di kisar halus
• 1 biji bawang besar dikisar
• 2 ulas bawang putih dikisar
• sedikit air asam jawa
• sedikit garam
• sedikit gula
1. Kisar semua bahan yang diperlukan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Goreng hingga air kering dan pecah minyak. Agak lama sebelum sambal betul2 kering.
3. Tambah air asam jawa, gula dan garam secukup rasa (boleh juga tambah sebelum sambal betul2 kering. Kemudian masak hingga sambal kering dan pecah minyak).
4. Bila dah siap, gaul dengan ikan bilis yang dah digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment