RESIPI MASAK GREEN CURRY AYAM:
Ini penyediaan kari hijau ayam masakan Thai. Gunakan pes yang telah dibuat: Ia lebih kurang seperti masak lemak cili padi ayam.
Ini penyediaan kari hijau ayam masakan Thai. Gunakan pes yang telah dibuat: Ia lebih kurang seperti masak lemak cili padi ayam.
Bahan-bahan perlukan:
1 ekor ayam potong 10 bahgian..atau cari isi ayam dalam 1kg.
150gm santan pekat atau dlm satu tin santan dalam tin pun boleh.
4 helai daun limau purut, carik tulang daunnya.
2 sudu besar jus limau purut.
1 sudu kecil gula atau serbuk perasa (aji).
2-3 sudu besar minyak masak.
1 biji lada benggala dipotong dadu.
sedikit daun selasih.
150gm santan pekat atau dlm satu tin santan dalam tin pun boleh.
4 helai daun limau purut, carik tulang daunnya.
2 sudu besar jus limau purut.
1 sudu kecil gula atau serbuk perasa (aji).
2-3 sudu besar minyak masak.
1 biji lada benggala dipotong dadu.
sedikit daun selasih.
Cara Masak kari:
1. Panaskan periok masukkan minyak. Bila minyak pansa masukkan pes yang telah sediakan. Tumis (2 minit) atau aromanya naik.
2. Masukkan 3/4 dari santan, 1/4 bahagian simpan untuk ditambahkan semasa hidang.
3. masukkan ketulan ayam, bila mendidih kecilkan api dan bawa berkeadaan reneh (simmering). Tutup periok. Masak sehingga ayam masak sempurna. Kacau selalu untuk tidak pecah minyak.
4. Masukkan lada bengala dan daun limau purut. Masak dalam 2-3 minit. Jangan lebikkan sangat lada benggala.
5. Matikan api dapur dan masukkan sos ikan untk kemasinan. Masukan satu dua sudu dan rasa kemasinan.
6. Hidangkan dengan daun selasih dan tuang 1-2 sudu santan segar di atasnya. Selamat mencuba.
RESIPI: PES GREEN CURRY (THAI).
2. Masukkan 3/4 dari santan, 1/4 bahagian simpan untuk ditambahkan semasa hidang.
3. masukkan ketulan ayam, bila mendidih kecilkan api dan bawa berkeadaan reneh (simmering). Tutup periok. Masak sehingga ayam masak sempurna. Kacau selalu untuk tidak pecah minyak.
4. Masukkan lada bengala dan daun limau purut. Masak dalam 2-3 minit. Jangan lebikkan sangat lada benggala.
5. Matikan api dapur dan masukkan sos ikan untk kemasinan. Masukan satu dua sudu dan rasa kemasinan.
6. Hidangkan dengan daun selasih dan tuang 1-2 sudu santan segar di atasnya. Selamat mencuba.
RESIPI: PES GREEN CURRY (THAI).
Bahan-bahan diperlukan:
1 sudu besar batang ketumbar dihiris.
1 sudu besar biji ketumbar.
2 sudu kecil biji jintan putih (cummin seed).
1/4 cawan atau empat sudu besar hirisan lengkuas.
1 biji limau purut (kaffir lime) ambil 2 sudu besar jus. Kulitnya parut 1 sudu kecil.
4 sudu besar hirisan serai.
1/2 sudu kecil biji lada hitam.
1 sudu kecil garam atau ikut rasa.
1/2 cawan hirisan bawang kecil siam / shalot.
1 sudu kecil belacan.
1 sudu kecil gula merah.
10 - 15 cili padi..kalau nak pedas tambah saja seperti masak lemak cili padi.
1 sudu besar batang ketumbar dihiris.
1 sudu besar biji ketumbar.
2 sudu kecil biji jintan putih (cummin seed).
1/4 cawan atau empat sudu besar hirisan lengkuas.
1 biji limau purut (kaffir lime) ambil 2 sudu besar jus. Kulitnya parut 1 sudu kecil.
4 sudu besar hirisan serai.
1/2 sudu kecil biji lada hitam.
1 sudu kecil garam atau ikut rasa.
1/2 cawan hirisan bawang kecil siam / shalot.
1 sudu kecil belacan.
1 sudu kecil gula merah.
10 - 15 cili padi..kalau nak pedas tambah saja seperti masak lemak cili padi.
Cara-cara buat pes:
1. semua biji rempah digoreng kering dan tumbuk lumat.
2. masukkan semua bahan-bahan di atas dan tumbuk halus dengan batu lesung. Boleh juga blender tapi kurang umppph sikit. Masukkan 2 sudu besar santan dan kacau rata dan jadikan pes.
1. semua biji rempah digoreng kering dan tumbuk lumat.
2. masukkan semua bahan-bahan di atas dan tumbuk halus dengan batu lesung. Boleh juga blender tapi kurang umppph sikit. Masukkan 2 sudu besar santan dan kacau rata dan jadikan pes.
No comments:
Post a Comment