Sunday, September 14, 2014

Belajar Mengenali Rempah ratus bersama Mamak haji

REMPAH BUAT SENDIRI:
Sebelum mamak haji mulakan siri buat rempah sendiri minggu ini..fahamkan sedikit istilah-istilah rempah ini. "Masala" bermakna adunan bahan-bahan rempah, seperti masalh kari ikan, garam masala, masala kurmak dan lain-lain. Bila mamak haji sebut "masala" bermakna campuran beberapa jenis rempah yea. Ada masala kering dan basah..tetapi kita belajar dulu masala kering.





CARA BETUL MENYIMPAN REMPAH-REMPAH:
1. Sekiranya rempah yang belum kisar atau "whole spice" di simpan betul boleh bertahan sehingga tiga tahun, rempah yang telah kisar boleh bertahan hingga 1-2 tahun, herba kering boleh tahan 1-3 tahun.
2. Kerosakan rempah boleh dikenal pasti dengan, menjadi pucat warna asal, tidak ada rasa dan kehilangan aroma rempah itu.
3. Musuh utama kerosakan aroma ialah cahaya, kepanasan dan kelembapan udara (humidity).
4. Jangan sekali gunakan sudu yang lembab atau tangan yang basah mengambil rempah dalam bekas. Kelembabpan ini akan jadikan serbuk rempah berkental dan berbeku. Rempah yang belum dikisar akan rosak.
5. Jangan masukkan sebarang rempah dalam peti sejuk atau suka simpan di rak atas dapur masak.
6. Simpan rempah dibilik dingin, tidak masuki sinar matahari, dan kering.
7. Gunakan bekas kedap udara untuk simpan sebarang rempah.
Like
Bila mamak haji tulis rempah saja..jangan fikirkan ia cuma kayu manis, buah pelaga, atau pun bunga lawang. Bidang rempah atau spice ini sangat luas untuk terokai. Selain dari rempah asal seperti kayu manis dan lain, terdapat juga rempah campuran yang di gelar "masala" dalam bentuk serbuk atau pun pes dalam bekas. Ia seperti rempah kari ikan dan daging, rempah kurmak, keema curry masala, Goda masala, kofta curry masala, Garam masala, Rempah Tandoori, Tikka masala, BBQ tikka, masala Dalca, masala masak merah..dan banyak lagi.
Kebanyakan respi mamak haji berpandukan, "masala" ini. Kalau anda ingin terokai dunia "masala" masakan India ini..memang masalah besar terutamanya mengenal masala-masala ini untuk dapatkan masakan dan cita rasa yang tepat. Inilah maksud mamak haji "kesempurnaan sesuatu masakan adalah setiap kali membaiki masakan kita dan gunakan rempah yang tepat dan campuran masala yang tepat. Kalau hanya mengenal dan gunakan "rempah masala kari ikan "baba's" atau "Alagappa" saja anda belum lagi menjadi terbaik dalam masakan India. Syarikat perniagaan masala tak mengajar kita cara buat masala tapi mengajar kita bagaimana gunakan rempah mereka untuk lariskan produk mereka Sama juga speghetti Bologneese..mereka minta anda gunakan produk tanpa fikir bagaimana buat pes bologneese itu..mereka kata, "jangan jadi rajin, jadi lah malas" untuk jadi malas beli produk kita. Kalau mamak haji pun tulis resepi tanpa memberitahu bagaimana buat rempah itu ..sama dengan syarikat pengeluar produk rempah itu..apa lah gunanya respi mamak haji, cuma jadi pengiklan untuk syarikat mereka..

No comments: