Thursday, May 1, 2014

SOS LADA HITAM BERCENDAWAN/ BLACK PEPPER SAUCE WITH MUSHROOM oleh mamak haji

RESPI: SOS LADA HITAM BERCENDAWAN/ BLACK PEPPER SAUCE WITH MUSHROOM.

Bahan-Bahan untuk Sos Lada Hitam/ black pepper sauce.

1 ulas bawang putih diketuk dan dihiris halus.
1/2 biji bawang besar. Dihiris dadu.
2 biji cendawan butang dalam tin dhiris.
2 sudu besar minyak masak.
Cara:
Panaskan minyak masukkan bawang putih, bila baunya naik, masukkan pula bawang yang dipotong dadu. Layukan (saut) sehingga baunya naik. Masukkan cendawang butang yang telah basuh. Layukan dalam 1 minit. Angkat bahan-bahan ini. Bila sejuk kisar dengan sedikit air dan tepikan.

1 sudu besar butter.
2 sudu besar tepung gandum.
125 ml susu dalam kotak (1/4 -1/2 kotak kecil cukup).
2 cawan air chicken stock. ( kalau malas nak buat gunakan 1 kiub stok segera dengan 1 1/2 cawan air).
2 sudu besar serbuk kasar lada hitam.
1 sudu kecil kicap kramel /kicap pekat mee (terpulang kehitaman sos kehendaki).
1 sudu kecil sos tiram.
1 sudu besar tepung jagung di cairkan dgn 2 sudu besar air. (sukatan air bancuhan untuk bila masukkan tepung suhu sos tak jatuh dan tak bergentel sos.
2 biji cendawan butang dihiris.

Cara:
1. Panasakan kuali, masukkan butter, bila butter mula cair masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan cepat (butter jangan terbakar). Hanguskan tepung dengan sentiasa kacau dengan api kecil. Bila warna coklat gelap, masukkan susu dan kacau. Jangan sampai ia bergentel. Jadikan ia pes yang licin.
2. Bila susu mula mendidih masukkan air stok. Kacau supaya ia tak bergentel.
3. Bila sos mula mendidih kembali masukkan pes bawang, putih, bawang dan cendawan yang telah sediakan awal. Masukan lada hitam, kicap pekat, cendawan yang telah hiris dan sos tiram. Rasa sos anda kalau masin tambahkan sedikit gula..kalau kurang masin baru tambah garam.
4. Biarkan sos anda mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sos sehingga kepekatan yang anda kehendaki. kalau pekat sangat tambah sedikit air panas.
Harus ingat kalau sos ini sejuk ia bertambah pekat. Jadi anda laraskan kepekatan sos ini. Selamat mencuba.

No comments: