Friday, November 22, 2013

TAUHU GORENG SUMBAT.

RESEPI MEDAN INDONESIA: TAUHU GORENG SUMBAT.
Cuba buat resepi Tauhu Goreng Indonesia ini..cukup lazat..mamak haji bagi resepi dia..Tauhu org Pulau Pinang gelar "Takua"..cakap.. tauhu org Tanjung pii ingat air taufua pulak dah.

BAHAN-BAHAN:
-10 keping tauhu (putih) kalau di Pulau Pinang ini takua kena sebab tebal sampai 1 inci lebih. Belah dua bukan seperti tahu sumbat ptong silang tapi potong bahagi dua ketebalannya. Kalau tauhu nipis 1/2" tak perlu potong dua.Setiap tahu perlu dipotong "kocek" untuk mudah sumbat isinya sebelum digoreng. Di goreng dan diasingkan.

Bahan-bahan untuk inti tauhu:
- 1 batang saderi dipotong halus (kalau ada..kalau tidak btg daun sup je)
- 100 gm. taugeh.
- 3 ketul isi ayam (200 -250gm) di racik. Potong cincang.
- 3 ulas bawang putih diketuk dan dicincang.
- 1/2 sudu kecil tsp serbuk cili.
- secubit lada hitam.
- Garam dan sedikit gula pasir.
Cara-Cara masak inti:
1. Panaskan kuali dan masukan sedikit minyak. Tumis bawang putih sehingga naik baunya dan masukkan isi ayam bersalut bersama serbuk cili dan serbuk lada dan sedikit garam. Biasanya kita dapati isi ayam akan melekat pada kuali semasa goreng. Untuk elakan isi ayam melekat pada kuali, salutkan isi ayam dengan sedikit minyak sebelum masukkan dalam kuali panas. Bila isi ayam mula masak, masukkan daun saderi dan diikuti taugeh. Inti anda telah siap.

2. Sejukkan inti. Masukkan inti ke dalam kocek tahu yang telah goreng secara menekan dengan ibu jari. Apabila tauhu telah diisi (kalau tahu itu pecah sedikit tak mengapa). Sedia untuk goreng dengan tepung.

PENYEDIAAN TEPUNG UNTUK GORENG:

100gm tepung beras.
50gm tepung ubi.
1/2 cawan santan.
1 butir telur.
1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
garam secukup rasa.
Cara-cara menyediakan tepung goreng.

1. Adunkan semua bahan-bahan di atas dan gunakan sedikit air ais untuk mendapatkan hasil adunan tepung yang baik. Kelikatan tepung goreng itu sama seperti goreng pisang. jangan terlalu likat dan nipis. Celurkan tahu satu persatu dan goreng sehingga warna tahu anda kuning keemasan. ia sangat sedap makan panas-panas.

2. Kalau ada lauk ayam yang tidak habis jualan, basuh ketul ayam segera dan simpan dipeti sejuk (freezer) kalau di rumah di bahagian atas. Ketul ayam yang disimpan, kalau ingin gunakan perlu rebus sehingga mendidih dan gunakan sebagai inti tauhu goreng atau pun masakan "begedil" ayam. amat sedap dari daging ayam yang segar. Jangan bazirkan makanan.

3. Cara buat tahu goreng ini cepat, penerangan mamak haji nampak macam lama. sebenarnya Mamak Haji boleh siapkan 60 keping tauhu dalam masa kurang dari 30 minit. 

No comments: