To Cheese Lovers ... "SNOW CHEESE CAKE"..Tq Kak Waheeda for sharing
Bahan2 :
6 biji telur gred A (buang 2 putih)
100g gula halus
100g tepung superfine
60g tepung jagung
50g air sejuk (dari peti ais)
2 sudu makan ovalette
1 sudu teh baking powder
75g mentega dicairkan
Untuk cream chreese :
250g cream cheese
1 cawan susu pekat (Shima letak 1/2 cawan jer)
* Satukan kedua2 bahan n putar hingga tk berketul
Topping :
1/2 kotak Cheddar Cheese diparut
Cara membuatnya :
Pukul semua bahan2 kek kecuali mentega cair hingga pekat n putih.
Masukkan mentega cair n kacau hingga sebati.
Gris loyang dgn baking paper n tuang adunan..Bakar pada suhu 150'C dlm 1 jam atau hingga masak bergantung pada oven masing2..
Sejukkan kek n belah dua..Sapu cream cheese pada keseluruhan kek...
Tabur cheddar cheese yg telah diparut sebagai topping.
Masuk dlm peti ais n sejukkan dlm 2 jam.
Enak dimakan ketika sejuk...
Bahan2 :
6 biji telur gred A (buang 2 putih)
100g gula halus
100g tepung superfine
60g tepung jagung
50g air sejuk (dari peti ais)
2 sudu makan ovalette
1 sudu teh baking powder
75g mentega dicairkan
Untuk cream chreese :
250g cream cheese
1 cawan susu pekat (Shima letak 1/2 cawan jer)
* Satukan kedua2 bahan n putar hingga tk berketul
Topping :
1/2 kotak Cheddar Cheese diparut
Cara membuatnya :
Pukul semua bahan2 kek kecuali mentega cair hingga pekat n putih.
Masukkan mentega cair n kacau hingga sebati.
Gris loyang dgn baking paper n tuang adunan..Bakar pada suhu 150'C dlm 1 jam atau hingga masak bergantung pada oven masing2..
Sejukkan kek n belah dua..Sapu cream cheese pada keseluruhan kek...
Tabur cheddar cheese yg telah diparut sebagai topping.
Masuk dlm peti ais n sejukkan dlm 2 jam.
Enak dimakan ketika sejuk...
No comments:
Post a Comment