Antropologi Makanan - Nasi Ulam
a. Nasi Ulam adalah hidangan nasi kukus dicampur dengan pelbagai herba, terutama daun pegaga atau sering digantikan dengan Kemangi, sayur-sayuran, rempah dan disertakan dengan pelbagai hidangan sampingan. Hidangan ini adalah ciri masakan Melayu dengan banyak variasi dan lazim dijumpai dalam Malaysia, Indonesia dan Thailand selatan. Nasi ulam di Malaysia terdiri daripada beras dimasak sejuk yang dicampur dengan herba cincang seperti daun kaduk, pucuk gajus, bawang dan lain-lain. Gerisik dan rempah lain juga ditambah. Kadang-kadang ikan goreng cincang dicampur masuk.
b. Di Indonesia, ulam nasi boleh didapati di kalangan suku Betawi (orang asli Jakarta) masakan serta orang Melayu Sumatera dan Bali. Di Jakarta terdapat dua jenis nasi ulam, yang basah (pekat) nasi ulam utara dan tengah Jakarta, dan satu kering di selatan Jakarta. Di Indonesia, ulam nasi biasanya rempah ratus dengan herba kemangi, cili dan ditaburi dengan kacang butir, kerisik atau serundeng. Pelbagai hidangan tambahan lain sering ditambah di atas ulam nasi, seperti dendeng, telur dadar, perkedel, tauhu goreng atau tempe, dan krupuk.
c. Nasi ulam di Malaysia terdiri daripada nasi sejuk rebus yang dicampur dengan herba cincang seperti daun kaduk, pucuk gajus, bawang dan lain-lain. Gerisik dan rempah lain juga ditambah. Kadang-kadang ikan goreng cincang dicampur masuk.
No comments:
Post a Comment