PUDING KARAMEL JAGUNG
By:Resepi Masakan Moden
Bahan-bahan:( 10 orang )
>10 Biji telur gred B
>1 Tin susu manis
>1 Tin air (tin susu)
>1 Tin jagung manis (krim)
>8 Sudu gula (sy dh kurangkan)
>Sedikit esen vanila
>Daun pandan
Cara-cara:
1. Kukus air bersama daun pandan yg dicarik-carikkan. Tujuannya untuk mewangikan puding tersebut.
2. Panaskan gula tanpa air hingga perang. Tutup api dan letakkan dlm loyang pengukus. Ketepikan.
3.Kisar telur, air, jagung, esen vanila dan masukkan ke dlm loyang yg telah berisi gula perang tadi.
4. Kukus hingga masak selama 45 minit. Sejukkan dan letak dalam peti sejuk. Bila nak makan terlangkupkan puding tersebut.
No comments:
Post a Comment