1/2 cawan biji ketumbar.
- 2 sudu kecil biji jintan putih.
- 3 sudu besar jintan manis.
- 1 sudu kecil lada putih.
- 5-7 tangkai cili kering.
- 1/2 sudu besar biji sawi (boleh kurangkan).
- 1/4 sudu kecil halba.
- 15 - 20 helai daun kari.
- 1 sudu kecil halia kering.
- 2 kpg kayu manis 3".
- 10 biji bunga cengkih.
- 2 sudu kecil serbuk kunyit.
CARA-CARA PENYEDIAAN:
1. Goreng kering semua rempah ini berasingan selama 5-6 minit atau sehingga bau haruman terkeluar.
2. Ketumbar, halba dan biji sawi akan meletup sekiranya cukup gorengannya.
3. Jangan goreng serbuk kunyit dan halia kering.
4. Biarkan rempah ini sejuk..dan kisar halus.
No comments:
Post a Comment