RESIPI DAGING MASAK MERAH:
Mula sekali rebus daging dengan sedikit warna merah..nak merah sgt pun boleh. Kalau rebus biasa makan masa 1 jam lebih kalau guna pressure cooker sat je..dlm 1/2 jam. Air rebusan jgn pulak buang..buat stok.
Mula sekali rebus daging dengan sedikit warna merah..nak merah sgt pun boleh. Kalau rebus biasa makan masa 1 jam lebih kalau guna pressure cooker sat je..dlm 1/2 jam. Air rebusan jgn pulak buang..buat stok.
BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
- 1/2 kg daging.
- 2 cawan air rebusan daging.
Untuk Dikisar dan Tumis:
- 2 biji bawang labu merah sederhana besar.
- 3 ulas bawang putih.
- 1 inci halia.
- 2 sudu besar cili kisar.
- 2 batang serai dihiris.
Bahan-bahan untuk penyediaan sos.
- 1/4 cawan sos tomato.
- 3 sudu besar sos cili.
- 2 sudu besar sos tiram.
- 1 sudu kecil sos kicap ikan.
- 1 sudu besar perahan jus limau nipis.
- 3 helai daun limau purut dibuang tulang tengah.
- 1 sudu kecil gula, garam secukup rasa.
- 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn 1 sudu besar air. Kalau kuah nak banyak
- 1/2 kg daging.
- 2 cawan air rebusan daging.
Untuk Dikisar dan Tumis:
- 2 biji bawang labu merah sederhana besar.
- 3 ulas bawang putih.
- 1 inci halia.
- 2 sudu besar cili kisar.
- 2 batang serai dihiris.
Bahan-bahan untuk penyediaan sos.
- 1/4 cawan sos tomato.
- 3 sudu besar sos cili.
- 2 sudu besar sos tiram.
- 1 sudu kecil sos kicap ikan.
- 1 sudu besar perahan jus limau nipis.
- 3 helai daun limau purut dibuang tulang tengah.
- 1 sudu kecil gula, garam secukup rasa.
- 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn 1 sudu besar air. Kalau kuah nak banyak
Untuk hiasan:
- 2 biji bawang labu sederhana besar dipotong wedges / bulat.
- 1 tangkai cili hijau/merah / cili padi.
- 2 biji bawang labu sederhana besar dipotong wedges / bulat.
- 1 tangkai cili hijau/merah / cili padi.
CARA-CARA MENYEDIAKAN:
1. Daging yg telah rebus empuk, dihiris.
2. Masukkan minyak dalam kuali panas, tumis bahan kisaran sehingga pecah minyak sama seperti sambal tumis.
3. Masukkan sos cili, tomato dan tiram. Sekiranya kuah nak banyak sikit masukkan stok daging. bila mendidih tambah air bancuhan jagung.
4. Masukkan daun limau purut, hirisan bawang, tomoto atau apa saja anda suka sayuran seperti lada benggala juga boleh.
5. Masukkan jus limau, rasa manis ( kalau pedas tambah gula), asin (tambah sos kicap ikan) dan keasaman, Bila semua ok..keluarkan dan hidang. Mudah.
1. Daging yg telah rebus empuk, dihiris.
2. Masukkan minyak dalam kuali panas, tumis bahan kisaran sehingga pecah minyak sama seperti sambal tumis.
3. Masukkan sos cili, tomato dan tiram. Sekiranya kuah nak banyak sikit masukkan stok daging. bila mendidih tambah air bancuhan jagung.
4. Masukkan daun limau purut, hirisan bawang, tomoto atau apa saja anda suka sayuran seperti lada benggala juga boleh.
5. Masukkan jus limau, rasa manis ( kalau pedas tambah gula), asin (tambah sos kicap ikan) dan keasaman, Bila semua ok..keluarkan dan hidang. Mudah.
No comments:
Post a Comment