Sedikit Penerangan Tentang Fungsi "Pressure Cooker" dan Tindak Balas Maillard:
Ada sahabat bertanya, "boleh tak kita gunakan, "pressure cooker" untuk membuat stok sup?".
Jawapan: Kita menggunakan pressure cooker kerana ia cepat masak, jimat masa dan gas. Mengunakan pressure cooker ini mempercepatkan 2/3 dari masa yg diambil oleh masak secara biasa. Sebenarnya didalam pressure cooker ini bila wap bertambah tekanan juga ikut naik. Kalau anda masih ingat dlm hukum Boyle's bila tekanan bertambah, suhu akan naik. Jadi bila tekanan wap air dlm pressure cooker yg ditutup rapat akan bertambah, tekanan naik bersama suhu dlm pressure cooker melebihi takat didih air 100 darjah C. Suhu air walau pun didihkan dgn masa yg panjang tanpa guna pressure cooker, suhu akan sentiasa berada dlm keadaan takat didih 100 darjah C. Tetapi dlm pressure cooker yg sederhana tekanan 15 psi, suhu akan bertambah pada 125 darjah C. Dengan sebab ini masakan melalui pressure cooker cepat masak,boleh kekalkan kualiti nutrient bahan makanan dan juga memberikan kelembabpan pada hasilnya masakan.
Ok setakat ini faham fungsi masakan melalui pressure cooker bukan?. Ada satu perkara penting lagi anda perlu tahu ialah kesan suhu ke atas bahan makanan yang semasa masak. Tindakan suhu ini ke atas bahan masak ini digelar sebagai, "Tindakan Maillard" dlm lisan di sebut "My -Yard". Ahli Kimia yg mula-mula temukan tindakan ini bernama Louis Camille Maillard pada tahun 1910. Tindakan Maillard bermaksud, tindak balas kimia yang berlaku bila "suhu tinggi" dikenakan pada bahan makanan. Tindakan yang berlaku di antara asid amino dan gula jenis "reducing sugar" (reducing sugar bermakna semua bahan kabohiderat mengandungi gula) yg terdapat dalam bahan makanan itu. Tindak bals ini akan menghasilkan aroma dan rasa yang sedap dalam bahan makanan bila dipanaskan pada suhu tinggi biasanya 140 darjah C - 165 darjah C. contoh perubahan bahan makanan ialah seperti "steak", gorengan tepung, roti, biji kopi dan dll. Ia bukan kramel yea..jangan salah faham.
Kita patah balik pada soalan oleh kerana dalam pressure cooker masih boleh berlaku Tindakan Maillard maka anda boleh gunakan "pressure cooker" untuk menyediakan stock.Asas sup ada dua stok dan broth. Apa beza di antara ini ialah stok tidak punyai perasa tambahan tetapi broth mengandungi perasa tambahan seperti garam, lada hitam dan herba. mamak haji boleh berikan jawapan Yea tetapi perlu beritahu kenapa yea dan bukan tidak.Maka terpaksa mamak haji berikan penerangan paling ringkas fungsi pressure cooker dan juga tindakan Maillard yg sgt penting utk memahami dlm masakan.
No comments:
Post a Comment