Friday, October 17, 2014

RESIPI: MURUKKU ASLI oleh mamak haji

RESPI: MURUKKU ASLI
BAHAN-BAHAN:
Sebelum ke bahan-bahan kita belajar dulu, cara menghasilkan tepung kacang Thosai/ Ulundu/ Urad Dhal. Tak perlulah beli tepung ini walau pun ada sedia jual dlm bungkusan. Ambil 300 gm kacang tosai (putih kekuningan). Goreng kering (sagai) di dalam kuali se hingga warnanya berubah keperangan. Jangan terlalu lama. Biarkan sejuk sedikit. Kisar halus KERING sehingga jadi tepung dengan menggunkan pengisar(blender) sekiranya terdapat kasar sedikit dibahagian atas tidak mengapa. Anda boleh hasilkan 1 cawan tepung kacang thosai ini.
1 cawan (cup) tepung kacang thosai.
4 cawan tepung beras.
2 sudu buter atau majerin lembut.
1 sudu kecil biji rempah jemuju. (boleh dapati dari kedai rempah beli 0.50 sen).
1 sudu kecil garam. (dilarutkan didalam air suam).
2 cawan air suam.
Serbuk Cili ikut kepedasan yang diperlukan* (pilihan)
Daun Kari 8-10 helai dicincang* (pilihan)
CARA-CARA:
1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam bekas. Sebatikan butter/majerin dengan tepung.
2. Masukkan air suam (agak panas sikit yea) ke dalam bekas. Jadikan tepung doh yang lembut. Sekiranya doh anda terlalu keras, tambahkan sedikit air. Doh yang keras sukar dan mudah putus semasa memutar dalam acuan murukku.
3. Pilih acuan mrukku yang anda kehendaki. Masukkan acuan pilihan anda ke dalam alat membentuk murukku. Masukkan sedikit doh ke dalam alat acuan murukku. Tutup penutupnya.
4. Ambil Alluminium foil atau sehelai plastik (beg plastik) saiz lebar murukku yang anda kehendaki sapukan minyak supaya murukku anda tidak melekat dan senang dijatuhkan kedalam minyak panas. Saiz ini akan menjadi panduan semasa memutar acuan murukku.
5. Acuan muruku datang dengan berbagai bentuk (putu mayom dibuat dengan alat murukku ini tapi cuma acuannya yang berlainan). Mamak pilih acuan bintang tunggal sebagai pilihan. Anda boleh pilih apa yang anda suka.
6. Bab nak putar murukku ini memang kekok pada mulanya, tetapi lama-kelaman ia amat mudah dan "Fun". Mula pusing/tekan perlahan alat murukku anda dengan mulakan dengan membuat bulatan pertama yang kecil di atas foil alluminium anda diikuti dengan pusingan bulatan kedua, ketiga dan ikut sais anda perlukan. Penghujung perlu ditekan pada murukku supaya ia tidak terbuka semasa goreng.
7. Panaskan minyak dalam kuali sehingga panas dan masukkan murukku satu persatu dengan angkat murukku dari atas aluminium foil dengan cermat dan masukkan perlahan-lahan dalam minyak panas. Tentukan murukku yg baru masukkan dan telah masak tidak melekat di antara satu sama lain.
8. Murukku yang telah masak senang untuk kenal pasti. Apabila murukku yang sedang masak telah berhenti mengeluarkan gelombong udara(air bubbles) maka murukku tersebut telah masak. Gelombong udara tersebut adalah wap air yang dibebaskan oleh murukku tersebut.
9. Sejukkan dalam beberapa minit dan simpan murukku anda dalam bekas kedap udara. Anda boleh dapatkan 50 kpg murukku bersaiz 3 inci. Selamat mencuba!.

No comments: