Sunday, September 7, 2014

CARA BETUL MENYIMPAN REMPAH-REMPAH:oleh mamak haji

CARA BETUL MENYIMPAN REMPAH-REMPAH:
Bila mamak haji tulis rempah saja..jangan fikirkan ia cuma kayu manis, buah pelaga, atau pun bunga lawang. Bidang rempah atau spice ini sangat luas untuk terokai. Selain dari rempah asal seperti kayu manis dan lain, terdapat juga rempah campuran yang di gelar "masala" dalam bentuk serbuk atau pun pes dalam bekas. Ia seperti rempah kari ikan dan daging, rempah kurmak, keema curry masala, Goda masala, kofta curry masala, Garam masala, Rempah Tandoori, Tikka masala, BBQ tikka, masala Dalca, masala masak merah..dan banyak lagi.
Kebanyakan respi mamak haji berpandukan, "masala" ini. Kalau anda ingin terokai dunia "masala" masakan India ini..memang masalah besar terutamanya mengenal masala-masala ini untuk dapatkan masakan dan cita rasa yang tepat. Inilah maksud mamak haji "kesempurnaan sesuatu masakan adalah setiap kali membaiki masakan kita dan gunakan rempah yang tepat dan campuran masala yang tepat. Kalau hanya mengenal dan gunakan "rempah masala kari ikan "baba's" atau "Alagappa" saja anda belum lagi menjadi terbaik dalam masakan India. Syarikat perniagaan masala tak mengajar kita cara buat masala tapi mengajar kita bagaimana gunakan rempah mereka untuk lariskan produk mereka Sama juga speghetti Bologneese..mereka minta anda gunakan produk tanpa fikir bagaimana buat pes bologneese itu..mereka kata, "jangan jadi rajin, jadi lah malas" untuk jadi malas beli produk kita. Kalau mamak haji pun tulis resepi tanpa memberitahu bagaimana buat rempah itu ..sama dengan syarikat pengeluar produk rempah itu..apa lah gunanya respi mamak haji, cuma jadi pengiklan untuk syarikat mereka..

No comments: