RESEPI DAGING MASAK MERAH ALA THAI
Bahan-Bahan:-
500gm Daging. Direbus dengan hirisan karot, bawang dan celery - untuk dapatkan stock daging - guna stok daging segera pun boleh.
2 sudu besar Sos tomato.
2 sudu besar Sos cili.
1 sudu besar Sos ikan.
1 sudu kecil sos tiram.
1 sudu besar Cili kisar.
6-8 cili padi.
6- 8 Kacang buncis dipotong 2" pajang)
1/2 batang Carrot dipotong panjang.
1 bawang labu sederhana besar dan dibelah enam bahgian.
1 batang serai dipotong serong 1" panjang.
2 kpg lengkuas (saiz kuku ibu jari).
3-4 helai daun limau purut dibuang tulang tengah.
1 sudu kecil gula.
1 sudu besar minyak masak untuk tumis.
Garam secukup rasa.
1 sudu besar Tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air untuk memekatkan sosnya.
Cara-cara:
1) Rebus daging sehingga masak. Bila dah masak tapis air untuk buat sos. Lumurkan sedikit pewarna merah di permukaan daging. Rebus dengan air biasa selama 5 minit untuk lunturkan warna merah yang berlebihan pada daging. Kita tak nak sos kita merah sangat. Hiris daging dan Goreng daging sekejap untuk kering. Angkat dan ketepikan.
2) Masukan minyak layukan bawang, masukkan serai, lengkuas, cili padi dan daun limau. Setelah naik bau masukan cili kisar. Tumis sampai cili tu masak.
3) Masukan sos cili, sos tomato dan sos tiram, sos ikan dan air stok rebusan daging.
4) Masukan sayuran yang anda suka..buncis, kobis, jagung, carrot apa sajalah. Masukkan daging yang telah goreng tadi. Masak sayuran agak lembut dan rangup.
5) Buat kolam ditengah masakan, masukkan air bancuhan tepung jagung ( tepung + 2 sudu besar air). Kacau. Bila air mula likat kacau keseluruhan gorengan anda supaya tepung kanji menjadi se kata. Jadikan sos.
6) Selamat mencuba.
Bahan-Bahan:-
500gm Daging. Direbus dengan hirisan karot, bawang dan celery - untuk dapatkan stock daging - guna stok daging segera pun boleh.
2 sudu besar Sos tomato.
2 sudu besar Sos cili.
1 sudu besar Sos ikan.
1 sudu kecil sos tiram.
1 sudu besar Cili kisar.
6-8 cili padi.
6- 8 Kacang buncis dipotong 2" pajang)
1/2 batang Carrot dipotong panjang.
1 bawang labu sederhana besar dan dibelah enam bahgian.
1 batang serai dipotong serong 1" panjang.
2 kpg lengkuas (saiz kuku ibu jari).
3-4 helai daun limau purut dibuang tulang tengah.
1 sudu kecil gula.
1 sudu besar minyak masak untuk tumis.
Garam secukup rasa.
1 sudu besar Tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air untuk memekatkan sosnya.
Cara-cara:
1) Rebus daging sehingga masak. Bila dah masak tapis air untuk buat sos. Lumurkan sedikit pewarna merah di permukaan daging. Rebus dengan air biasa selama 5 minit untuk lunturkan warna merah yang berlebihan pada daging. Kita tak nak sos kita merah sangat. Hiris daging dan Goreng daging sekejap untuk kering. Angkat dan ketepikan.
2) Masukan minyak layukan bawang, masukkan serai, lengkuas, cili padi dan daun limau. Setelah naik bau masukan cili kisar. Tumis sampai cili tu masak.
3) Masukan sos cili, sos tomato dan sos tiram, sos ikan dan air stok rebusan daging.
4) Masukan sayuran yang anda suka..buncis, kobis, jagung, carrot apa sajalah. Masukkan daging yang telah goreng tadi. Masak sayuran agak lembut dan rangup.
5) Buat kolam ditengah masakan, masukkan air bancuhan tepung jagung ( tepung + 2 sudu besar air). Kacau. Bila air mula likat kacau keseluruhan gorengan anda supaya tepung kanji menjadi se kata. Jadikan sos.
6) Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment