Sunday, December 8, 2013

RESEPI AYAM MASAK KAPITAN ATAU NYONYA CHICKEN CURRY:oleh mamak haji

RESEPI AYAM MASAK KAPITAN ATAU NYONYA CHICKEN CURRY:
Bila ingin menulis resepi ini mamak haji seperti tak berapa minat pada rasa dan aroma resepi ini kerana nak kata Melayu pun bukan nak kata Cina pun bukan dan jauh dari resepi mamak Pulau Pinang. Maka molek digelar resepi Malaysia kerana rasa dan aromanya ikut cita-rasa Nusantara Kemelayuan. Resepi ini sangat popular di Pulau Pinang bagi kaum Tionghua, Resepi ini asalnya kepunyaan Nyonya-Baba dimana adunan dua tradisi resepi Melayu dan Cina. Resepi ini juga sering-kali jadi pilihan utama di Pesta Makanan Malaysia di luar negara. Apa kehebatannya cuma anda masak dan rasa baru tahu. Apakah gelaran "curry" itu sesuai atau tidak..terpulang pada anda untuk menentukan. Bagi Mamak Haji bila ada pesanan dari pelangan buat saja lah dan suka kongsi resepi dengan anda semua.

Sebutan KAPITAN itu sebenarnya gelaran diberi oleh penjajah Portugis kepada ketua suku kaum orang Cina seperti di Pulau Pinang, Melaka atau Singapura. Suku kaun Cina yang terkenal ialah Hokkien, Hakka, Foo chow dan Teochews. Di Pulau Pinang majority suku kaum adalah Hokkien. Bahasa Hokkien adalah bahasa perdagagan orang Cina di Malaysia. Banyak juga terdapat sebutan bahasa Melayu dalam bahasa Hokkien ini. Sejarah Peranakan Baba-Nyonya ini pula bermula dari kurun ke-15 lagi. Bahasa dan adat Melayu adalah pegangan mereka ini sama seperti Peranakan India Islam yang digelar Jawi Pekan, Peranakan India beragama Hindu digelar "chitty" dan juga Peranakan Eurosian digelar, "Kristang". Perkataan "Baba" dari perkataan Persia dan Nyonyas dari perkataan Jawa. Masakan Nyonya menggunakan bahan-bahan campuran Cina-Melayu tetapi rasanya Melayu Nusantara. Suku kaum Baba-Nyonya ini ramai di Pulau Pinang, Melaka dan Singapura. Masak terkenal seperti Laksa Asam,Laksa Santan, otak-otak, kueh lapis ayam masak kapitan, ayam masak buah keluak adalah antara resepi hebat dari Baba-Nyonya yang terkenal di dunia.

RESEPI: AYAM MASAKAN KAPITAN:
BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
- 1 Kg. ketulan ayam (3 keping peha ayam penuh).
- 1 sudu besar (tbsp) serbuk kunyit.
- 200ml santan pekat.
- 5-6 sudu besar minyak masak.
- 2 helai daun limau purut yg dibuang urat tengah.
- 1 biji limau nipis diperah jus.
- garam secukup rasa.
PENYEDIAAN PES TUMISAN / DIKISAR:
- 3 tangkai Cili merah yang agak panjang dan dibuang biji.
- 10-15 tangkai cili kering dibuang biji dan direbus (ikut kepedasan).
- 8-10 biji bawang merah kecil.
- 1 bawang merah labu sederhana besar.
- 5 ulas bawang putih.
- 5 biji buah keras.
- 3 btg serai.
- 4 kpg lengkuas bersaiz kuku ibu jari.
- 2 kpg halia bersaiz kuku ibu jari.
- 2 kpg kunyit hidup bersaiz kuku ibu jari.
- 2 sudu besar (tbsp) belacan bakar.
- 1 sudu besar (tbsp) puri tomato/ sos tomato.
- 1 sudu besar gula (kalau nak pedas kurangkan).
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kisar semua bahan-bahan tumis halus dan jadikan pes.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan tumis pes sehingga pecah minyak. Masukan ayam dalam tumisan goreng 5-6 minit sehingga kulit ayam garing sedikit.
3. Masukkan santan (kalau nak kuah lebih tambahkan air tapi ingat ayam juga keluarkan airnya maka awas jangan sampai kuah anda terlau cair), masuk daun limau purut dan kecilkan api dapur. Biarkan dalam keadaan reneh sehingga daging ayam masak - ambil masa lebih kurang 30 minit.
3. Masukkan gula dan garam dan jus limau secukup rasa.
4. Hidangkan dengan taburkan bawang goreng di atas hidangan.
5. Hidangan di Pulau Pinang disediakan dengan telur rebus ayam sekali, anda boleh masukkan telur ayam semasa tumis pes. Selamat mencuba.

No comments: