Thursday, October 3, 2013

home made bakso

Bahan-bahan ( 7-8 org )
Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)(sy guna mee kuning)
Taugeh
Kobis dihiris halus

*UTK BEBOLA
400 gm daging cincang/ayam pun bolh
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
1 biji telur
1 sk tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada hitam n garam
sedikit serbuk perasa

*UTK KUAH
3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1sk serbuk lada hitam
1 sb pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam n perasa
saya add juga rmpah 4sekawan,hihi..
*Utk sambal kicap:saya blend cili padi +kicap ABC

Cara-cara
UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau.
Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola.

No comments: