Nasi Daging atau lebih dikenali sebagai Nasi Gaul Banjar adalah masakan tradisi masyarakat banjar di Johor. Bagi anda yang tidak pernah mencuba menu ini, boleh guna resepi yang MW kongsikan. Hidangan ini enak dinikmati bersama air belacan dan acar timun sebagai pelengkap sajian.
 
 
Bahan A:
1kg beras
1 labu bawang besar
Rempah empat sekawan
250ml susu cair
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
 
 
Bahan B:
1kg daging
1 labu bawang besar       }
2.5cm halia               } dikisar
1 sudu makan ketumbar     }
1 sudu makan jintan manis }
1 sudu makan jintan putih
 
 
Cara Membuatnya:
  • Bagi menyediakan Bahan B, daging dimasukkan ke dalam periuk bersama bahan kisar dan air. Rebus sehingga menjadi empuk.
  • Setelah itu, angkat dan toskan. Jangan dibuang air daging. Simpan untuk menanak nasi.
  • Untuk memasak Bahan A, panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama rempah empat sekawan.
  • Apabila sudah garing, masukkan air daging tadi mengikut sukatan beras.
  • Kemudian masukkan susu cair dan didihkan.
  • Seterusnya masukkan beras dan tanak seperti biasa.
  • Apabila nasi telah kering, masukkan daging dan tutupkan periuk. Biarkan nasi betul-betul masak. Sedia untuk dihidangkan.