Friday, March 7, 2014

air barli mamak haji


RESEPI: AIR BARLI (AIR BARLEY).

Bahan-Bahan:
1 cawan beras barli.
1.5 liter air (ikut suka kepekatan..kalau nak pekat boleh kurangkan).
- Gula batu secukup manis..kurang atau lebih manis terpulang pada anda.
- Bahan-Bahan Perasa seperti jus lemon, daun pudina dicarik-carik atau tambah dengan halwa labu kering. Mamak haji suka daun pandan saja.

CARA MEMASAK:
1. Cuci beras barli dengan air atau boleh rendamkan beberapa jam.
2. Masak 1.2 jam, tapis air dan asingkan bijinya. Mamak ahji suka tambah biji barli dalam minuman.
3. Masukkan gula batu (pasir pun boleh) secukup manis yg anda kehendaki.
4. kalau tambah jus lemon atau daun pandan pun boleh.
5. Sejukkan dan minum..
Nota: Kalau nak sejukkan badan yang terbaik minum panas yea..ingat lagi teori mamak haji teh O panas minum masa cuaca panas boleh menyejukkan badan kita..




Diakui barli mempunyai zat-zat yang tinggi seperti Fiber, Vitamin B, E, selenum, zinc, calcium, magnesium, iron, potaasium. Dengan itu minuman air barli adalah minuman yang penuh bervitamin. Ia juga mempunyai khasiat:
1. Boleh menurunkan suhu badan di kala hari cuaca panas.
2. Membersihkan saluran kecing dan pundi-pundi kecing dan mempulihkan penyakit UTI - Urinal Tract Infections.
3. Keluarkan toksid tubuh badan dan mampu kurangkan kepedihan perut akibat gasterik atau ulser.
4. Mampu membersihkan buah pinggang yang terbaik utk pengidap penyakit batu karang dan kecing manis.
5. Boleh menurunkan berat badan dengan menurunkan kolestrol ditubuh badan. Banyak lagi yea..pendek kata segelas minuman barli punyai berpuluh ubat..

No comments: