Sos Lada Hitam (Black Pepper Gravy)
Sos Lada Hitam banyak digunakan untuk menu masakkan ala-barat.
Bahan-bahan:
5 sudu besar lada hitam yang telah dikisar (kalau suka pedas, tambahkan lagi)
1 biji bawang besar (saiz sederhana) - dicincang halus
2 sudu besar Demi-glace brown sauce (larutkan brown sauce dalam 1 gelas air)
1/2 tin susu cair ideal (brand yang dicadangkan)
kicap pekat / karamel (untuk menghitamkan sos, kalau nak nampak hitam letak lebih sikit)
tepung beras (untuk pekatkan sos) - larutkan dalam air
1 sudu kecil oregano
1 sudu kecil thyme
*garam
*gula
*MSG
2 sudu besar minyak
500ml air
Cara-cara:
1- Panaskan minyak, tumis bawang besar hinnga naik bau.
2- Masukkan air.
3- Masukkan larutan brown sauce, kicap pekat / karamel, lada hitam yang telah dikisar, susu cair, garam, gula MSG.
4- Biarkan mendidih dengan api yang sederhana. Masukkan larutan tepung beras sehinnga agak pekat.
5- Masukkan daun oregano dan thyme.
6- Setelah masak, rasa sudah cukup tutupkan api.
*penggunaan tepung beras digunakan untuk memekatkan kuah lada hitam.
*lebihkan kuantiti ml untuk susu cair jenama lain, untuk kuah rasa lemak. Boleh juga gunakan butter untuk bagi rasa lemak.
No comments:
Post a Comment