RESEPI TORTILLAS:
BAHAN-BAHAN:
3 cawan (cup) tepung gandum.
2 sudu kecil serbuk penaik (baking powder).
1 sudu kecil garam.
2 sudu besar minyak masak
1 dan 1/4 cawan air suam panas sedikit.
CARA-CARA:
1. Cara buatnya sama seperti capati. Masukkan tepung dalam sebuah bekas dan masukkan baking powder - kacau rata. Garam dan minyak bubuh dalam air untuk adunan.
2.Tuang air suam ke dalam adunan itu dan kacau rata. Mamak Haji gunakan tangan je untuk menjadikan doh yang lembut dan licin permukaan.
3. Biarkan doh ini dalam bekas yang ditutup dengan kain lembab selama 15-30 minit.
4. Jadikan bebola 10-12 biji. Lenyekan seperti capati. Bakar seperti cara capati. Suhu kuali perlu panas dalam proses ini. Bakar cuma 1 minit untuk satu permukaan tortillas anda. Sudah siap roti tortillas anda. Ingat!, gunakam cara Pembakaran roti tortilla ini sama seperti capati. Suhu kuali leper biar dalam keadaan panas Medium. Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment