Carrot Cake Sedap & Moist
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
Boleh letak kacang walnut kalau suka (saya tak letak)
Cara Buat:
Panaskan oven pada suhu 170 C. Sapukan sedikit minyak pada loyang kek.
Campurkan tepung, serbuk kayu manis, dan garam. Ayak kesemuanya.
Pukul telur dan gula sehingga sebati.
Kemudian, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
Masukkan vanilla dan parutan carrot, kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang kek.
Bakar lebih kurang 45 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment