RESEPI TELUR DADAR 'ALA NASI KANDAR:
Bahan-bahannya:
8 biji telur.
2 biji bawang labus besar di potong dadu.
1 batang karot sederhana di sagat halus.
2 tangkai cili merah dihiris halus.
1 pokok ketumbar dihiris halus. kalau tak suka baunya gunakan saja daun sup atau daun bawang.
1/4 sudu kecil serbuk lada putih/sula.
1/4 sudu serbuk jintan putih.
1/4 serbuk ketumbar (kalau tidak gunakan daun ketumbar).
secubit garam masala (kalau ada).
3 sudu besar minyak masak.
Garam secukup rasa.
Cara-caranya:
1. Adunkan semua bahan-bahan tadi dan gaul rata dan pukul telur untuk kembang sikit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan adunan telur.
Kecilkan api dapur paras paling minima, tutup kuali hingga bahagian atas telur agak-agak masak sedikit.
3. Terbalikkan telur dengan menggunakan pingan makan. Masak lagi hingga telur masak bahagian atas. Telur dadar dah siap.
4. Mamak Haji dah kata dah mudah bukan resepi ini?..tapi cuma masalahnya satu saja boleh telur itu masak di tengahnya?..hahaha. Di kedai kita gunakan kuali yang tebal memang tak ada masalah kalau di rumah dengan kuali nipis?. Ok ini paling mudah untuk suri rumah..gunakan oven untuk masak kembali telur ini dari kuali tadi. Gunakan suhu 150 C dan lebih kurang masanya 10 minit. Pasti telur dadar anda menjadi gebu dan cukup masak
No comments:
Post a Comment