RESEPI DAN CARA BUAT STOK UDANG YANG SEDAP:
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu besar minyak masak.
- 1/2 kg udang sederhana besar, dibersihkan buang sesungut saja atau kepala udang.
- 1 biji bawang labu dipotong empat.
- 1 biji karot di hiris tebal sedikit.
- 1 batang celery dihiris.
- 2 sudu besar sup tomato kimball.
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam kasar atau ditumbuk.
- 6 -8 cawan air.
CARA BUATNYA:
1. Pansakan kuali, masukkan minyak, bila minyak panas goreng udang sehingga kulit udang bertukar warna kemerahan. Dlm 10-12 minit.
2. Masukan semua bahan-bahan kecuali air..goreng selama 1-2 minit dan masukkan air.
3. Didihkan air. Bila air telah mendidih kecilkan api dan renehkan selama 20-30 minit. Sekali-sekala tekan udang supaya jus udang keluar. Anda boleh masukan sedikit garan utk tujuan kelaurkan saki baki jus yg terperangkan dalam kulit udang.
4. Tutup api dapur dan tapis dengan menekan udang supaya semua jusnya terkeluar.
5. Udang yg telah tapis itu goreng kembali dengan sedikit minyak dan simpan untuk dijadikan sebagai hiasan resepi mee jawa anda.
No comments:
Post a Comment