Resipi sup betik dan fungus putih.
OLEH:Koh Siok Mei
Kali ini saya nak berkongsi rahsia wanita Cina berkulit gebu dan awet muda. Caranya ialah mengamalkan sup manis setiap minggu. Sup manis amat sinonim bagi masyarakat Cantonese dan cara penyediaannya tidaklah sukar. Kali ini saya akan berkongsi resipi sup betik dan fungus putih.
Satu biji kecil betik separa masak
Buang kulit, biji dan potong kiub
Satu genggam fungus putih. Direndam sampai kembang. Agak agak tiga puluh minit. Gunakan air sejuk. Lepas itu, bilas dengan air bersih.
6 biji hingga 10 biji kurma cina merah
Masukkan ke dalam slow cooker.
Masukkan air sehingga semua bahan ditutupi dengan air. Tambah dua mangkuk air lagi.
Masukkan gula batu ikut cita rasa.
Masak selama empat jam dengan fungsi tinggi.
Nikmati panas atau sejuk.
Fungus putih kaya dengan kolagen manakala betik muda kaya dengan peptin yang baik untuk kulit.
No comments:
Post a Comment