Sayur daun kelo atau sini kita gelar "murunggei" atau nama dlm bahasa omputih " Moringga". Orang Pulau Madura dan Surabaya , Jawa Timur, Indonesia gelar, "Daun Maronggi". Kalau kaum Tamil di Malaysia mereka cuma masak daun kelo dlm bentuk masak goreng dengan kelapa parut, halba campur dan cili kering ditumis...ada juga masak lemak kuning atau putih dgn menggunakan santan.
Daun kelo punyai nilai perubatan tinggi untuk tubuh badan. Ia menyembuhkan penyakit skurvi (gusi berdarah), anemia (kekurangan sel darah merah), mengimbangkan dan memulihkan sistem fungsi badan. .pendek kata ia sangat baik untuk pesakit diabetes atau kencing manis. Penyakit kencing manis memang payah nak sembuhkan keseluruhan tetapi mamapu hidup lebih lama kalau amalkan pemakanan yang baik seperti daun kelo ini. Tetapi kalau guna santan atau kelapa parut dan masak cara tumis memang tak sesuai pesakit kencing manis. Dengan sebab ini lah masak kena cara betul. Bila mamak haji terjumpa resipi nasi Jagung Madura ini memang teruja.
Resipi dari Pulau Madura ini memang hebat dengan nilai perubatan malahan sangat sedap dan juga tidak ada bau daun kelo ini sama sekali dan juga tidak ada kepahitan lazim terdapat dlm masakan India..Kuah Maranggi atau masak air daun kelo ini menggunakan sejenis herba yang digelar, "kunci" yg pokok ini seakan sama dengan pokok kunyit. Di adunkan dengan serai dan juga daun salam..memang hebat khasiat tambahan ini bukan saja hindarkan pahit dan baunya tetapi tambah lagi nilai perubatan..Nanti mamak haji berikan resipinya..ia amat mudah masak.
Temu Kunci |
Daun Remunggai |
Bahan2 yang diperlukan Resipi dia sgt mudah..dua ikat daun kelo (secekak)..lurutkan daun ..basuh bersih. Untuk masak air - 5 biji bawang merah hiris+ 1 batang serai diketuk + 2 ruas herba "kunci" dihiris + 2 helai daun salam + 1 biji tomato dihiris empat dan garam secukup rasa. Cara masak > didihkan 1 liter air (4cwn)> bila air mendidih masukkan semua bahanbahan yg terangkan kecuali tomato. bila sayur kelo empuk, atau masak betul..masukkan tomato dan garam dan matikan api dapur. > kacau rata |
No comments:
Post a Comment