Hari ini saya nk share kan HOMEMADE TOMYAM PES... sesekali kita belajar buat sendiri ea.. kalau kurang kita tmbhkn apa yg patut ea.. sama2 kita mencuba ea..so mcm biasa..minta jasa baik Mr Google la ea untuk penyeri disni...
Bahan Tumis ~~
20 tangkai cili kering ( sila gorengkan baru diblenderkan.. dn gunakn lebihan minyak tuk menumis nnt..)
1 biji bwng besar
5 ulas bwng putih
4 biji buah keras
2 btg serai ( utk wangi)
sedikit halia + belacan + lengkuas
1/2 s/k jintan manis + 1/2 s/k jintan putih + 1/2 s/k serbuk ketumbar
3 s/k sos ikan
sedikit minyak utk menumis
1 biji bwng besar
5 ulas bwng putih
4 biji buah keras
2 btg serai ( utk wangi)
sedikit halia + belacan + lengkuas
1/2 s/k jintan manis + 1/2 s/k jintan putih + 1/2 s/k serbuk ketumbar
3 s/k sos ikan
sedikit minyak utk menumis
1 s/b asam limau kasturi@
1 s/b air asam jawa
1 s/b gula merah @ kabung..
kulit limau purut...sedikit shj dn blendkn ..
garam secukup rasa
1 s/b air asam jawa
1 s/b gula merah @ kabung..
kulit limau purut...sedikit shj dn blendkn ..
garam secukup rasa
Cara~
~ Tumiskan serai dn masukan bwng putih + bwng merah + buah keras+ halia+ belacan+lengkuas...tumis sehingga naik bau dgn api sederhana...
~ Masuk kan pula cili kering yg telah diblender td..
~ Setelah pecah minyak masukn pula rempah jintan manis + putih + serbuk ketumbar .biarkan dlm 5 min..dn masukn pula kisaran limau purut..
~ Setelah mesra masukn pula sos ikan biarkn ianya merenih seketika..
~ Masukkan pula air limau @air asam jawa..kemudian gula kabung dan akhir sekali garam..
~ Setelah itu bole disimpan sebagai pes dlm peti ais ea
~ Masuk kan pula cili kering yg telah diblender td..
~ Setelah pecah minyak masukn pula rempah jintan manis + putih + serbuk ketumbar .biarkan dlm 5 min..dn masukn pula kisaran limau purut..
~ Setelah mesra masukn pula sos ikan biarkn ianya merenih seketika..
~ Masukkan pula air limau @air asam jawa..kemudian gula kabung dan akhir sekali garam..
~ Setelah itu bole disimpan sebagai pes dlm peti ais ea
No comments:
Post a Comment