Friday, November 14, 2014

RESIPI: AYAM MASAK TERUNG NEPAL. oleh mamak haji

RESIPI: AYAM MASAK TERUNG NEPAL.
Bahan-bahan diperlukan:
- 6 ketul ayam dibasuh dan dibersihkan (1/2 ekor ayam).
- 1 cawan bawang dihiris.
- 1 cawan air stok ayam atau stok ayam knorr.
- 1 cawan tomato di kiubkan.
- 1 sudu kecil bawang putih dicincang. Kalau ada pes halia bawang putih -1 sdb.
- 1 sudu kecil halia dicincang.
- 1 sudu kecil halba.
- 2-3 tangkai cili kering dipotong dua.
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
- 1 sudu besar serbuk cili. Boleh kurangkan kepedasan 1/2 besar.
- 1/2 sudu kecil garam.
- 2 sudu besar minyak sapi atau minyak masak saja untuk menumis.
- minyak untuk goreng hirisan terung.
Cara Menyediakan:
1. Potong hiris terung dan adunkan dengan garam, serbuk lada dan tepung dan goreng. Asingkan.
2. Panaskan kuali dgn minyak utk tumis (2 sudu besar), bila minyak panas masukkan biji halba dan masukkan cili kering tumis sehingga menjadi kehitaman sedikit.
3. Masukkan pes halia bawang putih, bila naik aroma, masukkan hirisan bawang dan tumis sehingga warna bawang menjadi kuning keemasan.
4. Kecilkan api dapur masukkan serbuk kunyit, serbuk jintan putih dan serbuk cili. Bila naik aromanya (jgn hangus) masukkan ketulan ayam dan adun bersama semua rempah. Tinggikan api dapur. Biarkan isi ayam tergoreng sedikit untuk menjadi keras sedikit.
5. masukkan tomato dan air stok ayam dan kecilkan api dapur untuk renehan. Tutup kuali dan biarkan ketulan ayam masak sempurna.
6. Bila ketulan ayam masak dan kuah mula pekat. Masukkan gorengan hirisan terung. kalau cuma 1 atau 2 kali dan keluarkan dan dihidangkan dengan daun ketumbar diatas hidangan. Selamat mencuba.

No comments: