Saturday, November 8, 2014

kacang botol atau kacang kelisa

Khasiat Kacang Botol
Sesuai dimakan oleh mereka yang kekurangan darah, ianya baik untuk menambahkan darah dalam sistem tubuh.
Pada sayuran kacang botol muda terdapat banyak kalsium, vitamin A dan zat besi di dalamnya.
Nilai kandungan protein pada sayuran kacang botol adalah lebih tinggi dibandingkan dengan sayuran jenis kekacang tropika yang lain.
Kandungan asid amino dalam kacang botol juga sama khasiatnya seperti yang terdapat pada kacang soya. Jadi apabila kita minum air kacang soya, ingatlah kacang botol!
Sekiranya demam campak bolehlah merebus kacang botol dan sapulah air rebusan tersebut pada badan. Ulanginya sehingga menampakkan hasil.
Daunnya juga boleh ditumbuk serta boleh disapukan kepada mereka yang mengalami kegatalan pada kulit, bengkak dan bisul juga boleh

.

No comments: