Himpunan artikel bermanfaat untuk dijadikan panduan dan tatapan semua.Artikel dari pelbagai sumber seperti FB dan lain2.Kepada sesiapa yang berminat untuk kongsi silakan.Sebenarnya untuk rujukan sendiri.Manusia itu mudah lupa.Yang baik untuk diamalkan yang buruk untuk dielakkan.Sesungguhnya hanya ALLAH maha mengetahui diatas segala sesuatu. If there is any comment feel free to email me at azyaz@yahoo.com Thank You.
Saturday, January 4, 2014
Resipo nasi goreng ala thai mamak haji
RESEPI: NASI GORENG AYAM 'ALA THAI.
Nasi Goreng Thai ini digelar dalam bahasa Thai, " Khao Pad Gai". "khao" bermaksud Nasi, "Pad" bermaksud Goreng dan "Ghai" bermaksud Ayam. Dalam masakan nasi goreng bahan yang penting ialah nasi. Nasi yang terbaik untuk digunakan ialah Nasi semalaman yang di simpan dalam peti sejuk. Nasi yang baru masak pun tak salah digunakan tetapi ia perlu disejukkan dulu. Nasi goreng butir Nasi perlu peroi sebiji-biji, tidak terlalu kering dan sederhana kembang (fluffy). Suhu dalam Peti sejuk biasanya boleh menyerapakan kelembapan dan mengeringkan nasi. Jangan salah anggap dengan sifat sejuk. kesejukan sebenarnya proses yang menyerapkan kelembabpan dalam udara dengan mengeluarkan haba. Udara mempunyai kelembapan (moisture). Sifat molikul air ini yang terdapat dalam udara, selalunya akan berkumpul pada bahagian paling sejuk. Contohnya ais dalam sebuah bekas. Anda boleh nampak titisan air terkumpul diluar bekas. Ia adalah kelembabpan yang terkumpul dari udara sekelilingnya. Maka jangan salah faham, fungsi peti sejuk atau penghawa dingin (air-cond) bukan untuk melembabkan udara tetapi menyerapkan kelembapan (moisture) yang terdapat di dalam udara disekeliling. Orang perempuan yang tidur dalam bilik berhawa dingin kalau nak jaga kulit muka pakailah "moiturizer" atau krim pelembab sebelum tidur ini petua orang model, dulu petuanya pakai bedak sejuk. tepung beras penyerap kelembabpan yang terbaik. kalau ikan nak goreng nak garing, sapu sikit tepung beras. Ini terbalik yea!. Jangan pakai tepung beras kat muka tapi pakai pelembab atau timun. Kalau yang sekang mata kerana tulis posting atau chating itu pakai timun kat mata..boleh hilangan "black circle" atau kawasan mata jadi hitam. Kalau tak hilang juga dengan pakai hirisan timun.. pakai minyak sapi (kalau tahan baunya) gerenti hilang dalam sehari saja. Maka kalau ingin menyimpan apa saja bahan makanan di peti sejuk tentukan kelembapan bahan makanan itu terpelihara terutamanya daging atau pun sayur-sayuran supaya ia segar. Pastikan bahan makanan disimpan di peti sejuk di dalam bekas atau pun beg plastik yang kedap udara.
Jumlah hidangan: 5 hingga 7.
BAHAN-BAHAN:
RESEPI: NASI GORENG AYAM 'ALA THAI.
- 4-5 cawan nasi, yang terbaik nasi semalaman (Refrigerated).
- 1 keping dada ayam. Dihiris 1/4" X 1/2" (kalau berniaga besar sedikit saiz supaya nampak ayam itu, saiz ini sesuai untuk anak-anak di rumah).
- 3 sudu besar kicap cair.
- 4 helai daun bawang dihiris halus untuk hiasan di atas hidangan nasi goreng.
- 1 batang serai. Hiris halus cuma bahagian dlm yang unggu saja atau bahagian luar yang putih. Ini bahagian lembut serai dan boleh dimakan.
- 2 biji bawang merah dihiris halus (bawang kecil siam).
- 3 ulas bawang putih diketuk dan dihiris halus.
- 1" bersaiz ibu jari lengkuas dibuang kulit dan dihiris saiz batang mancis sekiranya rasa lengkuas tidak sukai boleh gantikan dengan halia.
- 3 cili api dihiris halus atau diketuk. (boleh kurangkan atau tambah).
- 2 biji telur ayam dipukul dengan ditambah 1 sudu kecil air.
- 1 batang celery.
- 1/2 cawan kacang campur frozen. Rendam dengan air panas dan toskan.
PERENCAH (SOS) UNTUK GORENGAN:
- 3 sudu besar stok ayam atau gunakan 1 ketul stok sedia guna (hancurkan dan cairkan dalam 3 sudu besar air).
- 3 sudu besar kicap sos ikan.
- 2 sudu besar kicap cair Maggie.
- 1 sudu besar jus limau nipis.
- 1/4 sudu kecil (tsp) lada sula (putih).
- 1/4 sudu kecil (tsp) gula. (secubit).
CARA-CARA MENGORENG:
1. Sediakan nasi seperti saranan di atas. Untuk menyediakan ayam, masukkan hirisan ayam kedalam sebuah mangkok dan masukkan 1 sudu besar (tbsp) kicap cair dan lumurkan hirisan daging ayam dengan 1 sudu kecil minyak masak, sedikit tepung jagung dan ditepikan. Kita lumurkan minyak masak pada daging ayam supaya bila masukan hirisan ayam yang lembut, ia akan melekat pada kuali dan bila mula digaulkan akan hancur. Tepung jagung pulak untuk hirisan ayam itu tidak melekat diantara satu sama lain. Teknik ini anda boleh gunakan untuk goreng daging ayam yang lembut dan dihidangkan sebagai peryeri hidangan yang lain walau tanpa gunakan kuali tak melekat.
2. Masukan semua perencah (sos) gorengan dalam sebuah mangkok dan tentukan gula dan lada sula dikacau rata untuk adunkan bersama dalam sos tersebut.
3. Hidupkan dapur dengan api sederhana. Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak masak dan ratakan minyak dalam kuali dengan memusingkan kuali. Masukkan telur yang dipukul dan goreng hancur. Selepas telur masak angkat keluar dan tepikan. Masukkan 2 sudu besar minyak kembali dan goreng bawang putih sehingga naik bau, masukkan bawang, serai dan cili selama 2-3 minit. Masukan hirisan ayam. Goreng 2-3 minit atau sehingga hirisan ayam masak. Sekiranya kuali menjadi kering semasa gorengan ini boleh masukan air stok ayam 1-2 sudu besar. Masukan celery dan goreng 1-2 mini lagi.
4. Kuatkan api dan masukkan Nasi bersama semua bahan gorengan yang sedang goreng. Masukkan sos perencah sedikit demi sedikit dengan diiringi gorengan. Kita masukan sos perencah sedikit demi sedikit untuk mengekalkan kuali sentiasa kering. Sekiranya kuali lembab nasi akan menyerap kelembapan dan menjadi kembang. Nasi goreng perlu kering dan kembang yang sederhana. jangan terlalu kering nasi, ia akan jadi keras. Goreng sehingga 5 minit. Selepas selesai sos perencah dimasukkan, masukkan pulak telur hancur yang telah disediakan. Masukan kacang campur dan goreng selama 2-3 minit lagi. Nasi goreng anda siap. Jangan lupa "rasa" garam. kalau kurang masinan tambah sedikit kicap ikan, kalau masin tambah perahan air limau sedikit. *Untuk peniaga bila kata nasi goreng ayam, pelangan inginkan macam nasi ayam, ayam perlu diletak tepi. Buatlah apa yang patut untuk memuaskan hati pelangan. Sediakan ayam goreng kunyit dihiris, letak tepi pingan dengan sos cili thai (nanti mamak haji bagi bagaimana sediakan sos thai dengan murah), hirisan timun dan tomato. Peh..terangkat.
5. Cara mamak haji tulis resepi memang panjang berkenaan sesuatu resepi, memang kalau baca nampak susah tetapi bila kita tahu yang mana bahan perlu nak masukan dulu dan kemudian, ia sebenarnya mengambil masa cuma 15 minit saja. Kita pertama kali keliru dengan langkah-langkah dan kawalan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment